“Sofia Fantasy Club” не е просто рубрика. Това е онази уединена пейка в парка, с вечно запален фенер и куче, на която си разказваме новите истории от света на София Fantasy.

Жълтото Пале ли? 

Виждал си го на “Кристал“. И на “Славейков“. И в “Докторската“. Да, куче е, но е по-човечен от доста хора. Освен това Жълтото Пале си пада приятел с паметниците в София Fantasy, които му удрят едно рамо, щом стане напечено. А напечено става в комикса “Жълто Пале – мисия “Надежда“.  

По няколко думи за историята от авторите й – сценариста Тодор Карагяуров и художника Йордан Терзийски:

Tодор Карагяуров

Хм, Жълтото Пале… Чудехме се с история за какъв точно персонаж да започнем серията си от комикси, посветени на София – огромен град с всичките му субкултури, квартали, мини общества, муцуни. Как да бръкнем в тоя космополитен котел и кого да изкараме за протагонист? Естествено, и в писането е най-трудно, когато имаш много избор. 

 

И един ден колегата Тодор Попов ми се обади и каза: “Адаш, разхождам се по жълтите павета и се замислих – що пък героят ни да не е куче, десето поколение софиянец…..“. Отвърнах му: “Това е пълен абсурд!!! Как да го кръстим?“.  И така се роди Жълтото Пале – коравият уличен пес, който се впуска в безконечни приключения, пазейки духа и морала на добрата, стара София.

И понеже Жълтото Пале тук-таме си вре муцуната, лапите и опашката в криминални сюжети, нямаше как Йордан Терзийски да не се заеме с него. Данчо нарисува няколко от комиксите в книгите ни “Пловдив Fantasy Пътеводител“ и “Пловдив Fantasy История“. Определено има “четка“ за ъндърграунд историите и съдбовните среднощни битки при пълнолуние. Правилният човек.

Йордан Терзийски

С мен се свърза Тодор (Адаша) – сценарист на София Fantasy, приятел от много време, който ми изпрати сценария на проектокомикса. Сюжетът ме грабна веднага и още преди да довърша историята, вече знаех, че ще я рисувам.Градската култура, стрийт стилът и пулсът на града са неща, които винаги са ме вълнували и вдъхновявали до последната песъчинка.

 Улицата ми е трети родител и разказът за нея винаги провокира моята креативност. Сграбчих историята и се постарах да я развия максимално визуално и запомнящо се.

Персонажите са измислени, но и реални хора могат да се припознаят в тях, та дори самият аз. Главният герой, Жълтото Пале, усещам като актуален и интересен именно за софийските улици и начин на живот.  Внедрен е едновременно във всички прослойки на обществото, които пък са наситени с приключения, премеждия и драма.

За мен е удоволствие да придам крайната визия на тази лайт крими история.

РЕКЛАМА